.

.

úterý 27. prosince 2016

Čas vánoční

 Tak jsme se jich dočkali...Vánoc .... těch nejkrásnějších svátků v roce, které nenuceně otevřou lidská srdce, kouzlí úsměv na tvářích a evokuje lásku ......  My se nemohli také dočkat. Na Štedrý den ráno posnídáme vánočku a vydáme se do lesa, ozdobit strom zvířátkům suchým pečivem, lojovými koulemi a jablíčky. Zazpíváme si koledu a spěcháme na zelňačku. Po té k nám chodí prababička a po jejím odchodu zpíváme koledy, koukáme na pohádku a nedočkavě koukáme na hodinové ručičky a potichounku se ptáme " kdy už? " ...... 


 

 



   Odpoledne začalo sněžit, tak jsme všichni za oknem pozorovali velké vločky, které se tiše snášeli k zemi.


 Velikou radost mi udělali knížky z mé oblíbené stánky či blogu "Děláme si to doma sami" po kterých jsem toužila už velmi dlouho. Teď už mám všechny domácí a hlavně přírodní recepty a vychytávky pěkně při ruce, a tak nemusím běhat po kuchyni s mobilem a hledat v průběhu přípravy jak na to, apod. Uvnitř na mne čekalo krásné věnování od manžela a také od autorky knížky Alenky.

 
  
Tuhle něžnou krásku jsem dostala od maminky. Dárky ,obzvlášť ruční výroby, či spojené s tradicí a historií mám nejraději, no uznejte.... není krásná ?




Po večeři jdeme k našemu malému kostelu zapálit svíčku, dětem pro radost prskavky a zpíváme koledu, potom  do večerního ticha nasloucháme, až uslyšíme cinkání zvonečku, který oznamuje příchod Ježíška ......





  Děkuji všem , kteří jste zavítali na můj blog, a stali jste se tak na malý okamžik součástí mé rodiny a podnikli s námi naše zážitky, výlety, toulky přírodou, že jste se třeba inspirovali mojí tvorbou a zkusili něco vyrobit podle mých návodů. Také děkuji za pár skromných komentářů, moc to pro mne znamená a žene mne to kupředu.
 Přeji vám do roku 2017 spoustu energie a optimismu, ale hlavně aby jste byli šťastní. 
Štěstí je totiž jediný důkaz toho, že člověku nic nechybí.




  Danča

úterý 6. prosince 2016

Předvánoční čas


Taky už to cítíte? Nejen ve vzduchu, ale ve svém srdci ? Jsou pouze jeden jediný den a dokáží nás hřát u srdce i měsíc. Vánoce........ všude jsou vidět osvětlené domy, náměstí, stromy v každé vísce i městě, povětřím je cítit punč, svařák ,perníčky a někdy i spálené cukroví od sousedů :-) Člověku je tak nějak dobře, má klid na duši, mír v srdci a chuť být užitečný, hodný, nápomocný a laskavý. Že to není pravda? Ale ano, je , jen se tohle všechno utápí v tom komerčně nabitém okolí, požadavků našich šéfů v práci a vlastního uměle vytvořeného stresu, že nic nestihneme. Věřte nebo ne, stihnete.  A že vím o čem mluvím, nachystat doma vánoční výzdobu, úklidem počínaje, který stejně zahluší binec z přípravy vánočního cukroví, nákup dárků, jídla které zase musíme připravit.... uff... je toho požehnaně,ale i já se čtyřmi dětmi na zádech to stihnu. Asi ne úplně v klidu jak bych chtěla, určitě na něco zapomenu, ale až ted den D příjde, bude to úplně jedno. Je jedno že jsme nepustili lodičky z ořechů,že tamhle padá hvězda ze stromku a támhle nezapálili svíčku, protože to nejdůležitější máme u jídelního stolu. Rodinu, a ty které máme rádi. 
Nejsem fanda Santy Clause, u nás žije Ježíšek, nemusím ani tyhle vánoční filmy a pohádky, kde Santa je, až na jednu vyjímku. Každý rok si pouštím s dětmi nejoblíbenější vánoční pohádku "se Santou " a tou je "Polární express" . U nás dvojčata (10 let) stále věří a o tom je celý tento příběh. Jak neztratit víru. A mimochodem, prvních   pár minut stačí k tomu, že mé oči nezůstanou suché :))

Také vám doporučuji poslechnout si písničku o vánocích, které právě jsou o té komerčnosti, shonu a zapomenutí na to,co vlastně Vánoce jsou .......

Přikládám foto našeho falešného krbu, který nám zdobí obývací pokoj. Víc jsem nestihla :-)
Zítra se vrhnu na to pečení, aby měla holota co do pusy, a aby nám to doma vonělo cukrovím, snad ne spáleným :-)








 Ps: u mně na facebooku se můžete zůčastnit aukce o tuhle krásnou kočičku, kde za utržené peníze nakoupíme s našimi dětmi potravu pro opuštěné kočičky s azylu Azyl Gaia.


Přeji vám krásný a klidný předvánoční čas. 
Danča