úterý 16. října 2018

Podmáslový kváskový chléb - recept



 Kdo sleduje můj instagram tak ví, že mezi moje další vášně kromě šití  háčkování, tvoření  patří také pečení chleba  Chleba kváskového, abych byla přesná. Peču už více jak 5 let. Kvásek je vlastní  který jsem si sama vypěstovala a rozdala jsem z něj už více než deseti pekařům, kteří mne oslovili přes kváskovou mapu  Mimo jiné  o kváskové mapě  se údajně psalo i New York Times (-:
  Dnes mám pro vás recept na náš další oblíbený chléb s podmáslím.



Rozkvas 12 hod předem :
150g žitné mouky 150g vody a lžička aktivního kvasku

Druhý den :
250ml podmáslí
200ml vody
300g kvásku - nezapomeňte odebrat onu lžičku na příště :-)
600 g mouky  v poměru : 400g chlebové pšeničné, 100g žitné celozrnné , 100g špaldové T1050 , ale můžete si i upravit jinou moukou
3 žičky soli
2 lžičky kmínu

uhníst těsto, nechat 2 hodiny kynout v olejem vymazané míse a překládat po 30 minutách. Stočit do ošatky, kynout nechávám 30min.

 Peču v troubě vyhřáté na 250°C dole s plechem a vodou po dobu 15 minut. Po té teplotu stáhnu na 190°C a peču 30-40 minut

Pečení v remosce : v ošatce dám chléb kynout na 2 hodinky do lednice, po té jej dám do studené remosky a zapnu. Pečení si zde raději hlídejte, chléb  je velký a i když má remoska stabilních 180°C, tak každá peče jinak vzhledem ke svému stáří apod. Mám na mysli retro remosku se skleněným koukátkem ve víku. Zkoušela jsem pěct i v celokovovém víku a chléb se docela spaluje, takže to už zkoušet nemusíte, udělala jsem to za vás :-)





 Chléb je velký něco kolem 1300g, pro naši velkou rodinu akorát, ale můžete si těsto i rozdělit na dva bochníky a jeden upéct až třeba druhý den 

 




 Kváskovému pečení zdar 
Danča