Bramborový chléb
den předem nachystáme kvásek a to tak, že do mateřského kvásku přidáme 200g žitné mouky a 200ml vody
Druhý den :
Těsto zadělávám v pekárně nebo robotu s kovovými háky - plast se vám poláme !!
Kvásek (nezapomeňte si odebrat cca 4 lžíce na další chlebík)
520g pšeničné chlebové mouky
110 g žitné mouky
100g nastrouhané uvařené brambory ( vařená ve slupce)
20g soli , 2 velké lžíce kmínu
300 ml vody ve které jsme rozmíchali 2 lžíce bílého jogurtu
( když nemám bramboru a spěchám, tak přidám trochu olivového oleje )
Těsto dám nejprve do mísy vymazané olejem kynout na cc 2-3 hodiny, po té těsto dám na vál a překládám jej jako dopis, těsto znovu roztahuji a zase překládám .... tím se do těsta dostane vzduch a chléb má uvnitř jemné dirkování .Nyní dáme těsto do ošatky a necháme kynout cca 1-2 hodiny.
Pečeme v troubě se záparou ( na dno trouby dáme plech s vodou ) cca 15min 250°C
Po té vyndáme záparu, a dopékáme 25min na 190°C .
Nezapomeňte že plech na kterém budeme chléb péci, musí být nahřátý !
Než se do pečení pustíte, měli by jste si najít další velmi důležité informace, jak se hlavně postarat o těsto před pečením, jak se překládá atd. Pokud se budete chtít zeptat neváhejte, pomohu :-)
Tak ať se vám to pečení vydaří. Třeba se vám podaří, také takový úsměv na bochánku jako měl ten můj :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat