pondělí 26. října 2015

Trhám šípky .....




  Trhám šípky, mám jich hrst
a v tom pích ! Už cucám prst.
Než naplním košík, pane,
 budou prsty rozpíchané.
Vítr fouká, nese zimu,
brzy zbělá celý kraj.
Až dostanu v zimě rýmu,
uvařím si horký čaj.


  Původně jsem chtěla šípky na marmeládu, ale je to velmi časové náročné, a tak jsem zvolila sirup.
Příprava není tak složitá, jen je třeba mít trochu svaly při konečeném lisování.
1 kg očištěných šípků zalijeme 2l. vody a rozmixujeme. Necháme 5hod louhovat, po té přivedeme k varu, a necháme dalších 12 hodiny v chladu stát. Druhý den přecedíme přes plátno abychom nepustili do sirupu chloupky. Do šípkového výluhu dolejeme vodu, abychom měli 2 litry a vsypeme 2 a 1/2 kg cukru se 120g kyseliny citronové. Chvíli vaříme, horké lijeme do sklenic s víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme schládnout.
  Můžeme k šípkům přidat i pomeranč, citron, trochu hřebíčku či badyánu.

   Sirup přidávám do naší velké rodinné konvice s čajem.

 Danča

neděle 25. října 2015

Bílá paní



 Poslední říjnový víkend nám zpříjemnilo putování za Bílou paní. Místní dobří rodáci si sami zorganizovali podvečer se strašidly, doprovázený povídkami z našeho okolí.Nechyběl pán z hradu Brníčko , Jiří Tunkl, který zde vystavěl rybníky a hráze, avšak pověst o něm vypráví, že je zapřáhnut do pluhu a popoháněn ďáblem a rozorává  hráze svých rybníků. Nechyběla ani čarodějnice z nedalekých Velkých Losin, kde děti zkoumali obsah uložený v tajemných sklenicích. Pasáček který našel poklad , nebo obr Drásal a humorné představení Adamsovy rodiny ,které  nás nakonec zavedlo k příjemnému občerstvení a stylovým laskominám.








 Mějte pohodový podzim 
Danča

Jablkový koláč § Apple pie



 Tento koláč dělám již léta, a nejvíc si na něm pochutnává naše Barča. Jeho původní název je "Apple pie" , ale my mu říkáme tak, jak nám zobák narostl , a to česky :-)

 Na fotce je vidět i citronová kůra, tu jsem tam dala prvně, chtěla jsem trochu experimentovat,ale tentokrát se to moc nevyplatilo. Lepší je to bez ní, a nejlepší je ještě vlažný ......





   Potřebujeme :
Těsto - 300g hladká mouka, špetka soli, 2 lžíce cukru, 130g hery , 2 vejce
             z uvedených surovin vypracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly
Náplň: jablka nakrájená na kostky bez jadřinců, cca 5-7 kusů ( záleží jak jsou velká, ale čím víc jich    bude tím lépe :-) )
          do hrnce dáme 100g kostkového másla a rozpustíme, zasypeme 3 lžícemi hladké mouky - nesmí se smažit !! a vlijeme 70ml vody a vsypeme 100g třtinového cukru. Mícháme než se vše pěne nespojí v takovou tekutou kaši. Občas se mi ale i stalo, že to bylo hustější než kdy jindy, možná je to moukou,ale pokud se to stane i vám, nezoufejte, nic se neděje a ničemu to nevadí.

  Na dno koláčové formy dáme první polovinu těsta a vsypeme nakrájená jablíčka. Na jablíčka nelijeme uvařenou směs  a tohle celé přikryjeme druhou polovinou těsta. Těsto propícháme vidličkou aby unikala pára za jablek a potřeme vejcem rozšlehaným s trochou smetany. Pečeme v troubě na 180°C asi 20-35 minut.


      Danča

Bavorské vdolečky



  Mlsný manžel je má rád ke kávě, v obchodě jsou drahé právě,
a děti pak smutně valí oči, 
že chtějí taky, 
že v žaludku jim kručí,
 tak jsem si řekla že si jich uděláme mraky :-)


   Potřebujeme :
50g cukru moučka
50g změklého másla
3 žloudky
500g hladké mouky
250 ml mléka
kostka droždí, 3 lžíce rumu , strouhaný citron


 Do vlažného mléka dáme rozdrobené kvasnice s lžičkou cukru a necháme vzejít kvásek.
Vyšleháme žloudky se zbytkem cukru a máslem , a přidáme zbylé suroviny, kvásek a mouku. Těsto vymícháme a necháme hodinu kynout. Potom vyválíme těsto cca 1cm vysoké, kulatým vykrajovátkem nebo hrnečkem vykrojíme malé koblížky, které necháme odpočinout a prstem uděláme důleček, potom  smažíme v oleji z obou stran do zlatova.
 Nakonec pomocí sáčku stříkám kroužky z tvarohu ( tvaroh z vaničky s cukrem) a doprostřed dávám domácí švěstková povidla, pocurkuji.
 Dobrou chuť -)



neděle 4. října 2015

Děkuji ......

   Ještě nejsem majitel tohoto blogu ani rok, nejsem ani pravá blogerka, ani nevím co vlastně tenhle výraz doopravdy znamená. Nevím jestli se moje příspěvky líbí ,jestli jsou inspirující, nebo by potřebovali ještě dotáhnout a vypilovat,a vylepšit třeba tak celou stránku. Proto dnes děkuji Petrušce, která mi napsala jako jediná ,vůbec první komentář na mém blogu. Nepočítám Lenku včelku, protože s tou jsem se spojila a psali jsme si  :-) .... Ale udělalo mi to dnes neskutečnou radost. Pobídlo mě to zase kupředu, a dobilo energií ......... Děkuji 




Danča

sobota 3. října 2015

V barvách podzimu


  Nová rozhledna Bresná, na bludovské stráni nás vyzvala k procházce. Bylo větrno a tak se všichni draci,kteří tu dnes měli sešlost mohli parádně proletět. A že jich tu bylo !



   Doprovidla jsem manžela na jeho služební cestu do Hermsdorfu v sousedním Německu. Nekonečná betonová dálnice nás nakonec zavedla do cíle, do malebného městečka, kde každý dům, podobně vypadající jako naše roubenky, měl dvůr s pestrou podzimní výzdobou. Jedna z nejdelších ulic zde byla lemovaná barevnými praporky, které se třepotali ve větru. Město krásné, obchodů po skromnu, nikde žádný market a reklamní cedule .......


místní lázně a koupele

nahoře radnice Hermsdorfu

nahoře místní kadeřnictví , salón pro psy a kočky a stará továrna


místní penzion




Možná jsem snílek,možná bláhová, ale jedno vím jistě. Naše země, naše vlast je ta nejkrásnější . Při pohledu na kolemjdoucí krásy našich hor, luk, polí a vod , je mi dobře u srdce, v tu chvíli vidím je to, co chci vidět a cítím jen to, co chci cítit. V obou případech je to láska. A jestli je to pravda, či jen pověst, tak ten kdo ji vymyslel měl ohromný cit. A  tak praotci Čechovi, nebo onomu pohádkáři  děkuji, že horu Říp zdolal a viděl tu krásu kolem .............

 

  


Zastav se okamžiku - jsi nádherný




 Užívejte  sluníčka - Danča