Trhám šípky, mám jich hrst
a v tom pích ! Už cucám prst.
Než naplním košík, pane,
budou prsty rozpíchané.
Vítr fouká, nese zimu,
brzy zbělá celý kraj.
Až dostanu v zimě rýmu,
uvařím si horký čaj.
Původně jsem chtěla šípky na marmeládu, ale je to velmi časové náročné, a tak jsem zvolila sirup.
Příprava není tak složitá, jen je třeba mít trochu svaly při konečeném lisování.
1 kg očištěných šípků zalijeme 2l. vody a rozmixujeme. Necháme 5hod louhovat, po té přivedeme k varu, a necháme dalších 12 hodiny v chladu stát. Druhý den přecedíme přes plátno abychom nepustili do sirupu chloupky. Do šípkového výluhu dolejeme vodu, abychom měli 2 litry a vsypeme 2 a 1/2 kg cukru se 120g kyseliny citronové. Chvíli vaříme, horké lijeme do sklenic s víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme schládnout.
Můžeme k šípkům přidat i pomeranč, citron, trochu hřebíčku či badyánu.
Sirup přidávám do naší velké rodinné konvice s čajem.
Danča
Žádné komentáře:
Okomentovat