středa 6. dubna 2016

Vykřupaný Křupák aneb Poctivý domácí chléb.








Je to k nevíře, ale už dva roky "chlebuju" .Chtěla jsem napsat peču, ale to by znělo  příliš jednoduše,k této trochu alchymistické činnosti. Zanedlouho budou moje ruce s láskou hladit ,oplácávat, překládat a stáčet již 100 chlebánek. Již zde mám recept na Bramborový chléb s vyšším podílem žitné mouky , je hutnější a vláčný. Taky se u nás stále řeší jestli mít pěkný pravidelný bochník, nebo popraskaný a křupavý. Zatím vítězí ten s prasklinami :-) Receptů na chléb je už spoustu, protože každá správná pekařka si sama zkouší tzv. odokáče, a když ho vychytá tak se s receptem většinou pochlubí. Dnes je to tak i v mém případě. Tak jdeme na to ?





Recept:

den předem nebo alespoň 8-12 hod před zaděláním (čas se odvíjí dle teploty) si připravím rozkvas z
170 g žitné mouky a 170g vody + mateřský žitný kvásek 2 lžíce

Druhý den zaděláme těsto z
450 g pšeničné chlebové mouky
120 g špadlové mouky ( kupuji v Lidlu s označením 1050)
50 g hladké mouky
300 ml vody ve které jsme rozmíchali 2 lžíce bílého jogurtu
20 g soli a kmínu
Těsto si nechám prvně uhnětat v domácí pekárně - nenechávám jej v ní však kynout !!! Takže po uhnětení ihned vytáhnu, chvíli si s ním ještě pohraji na vále, protože tělesný kontakt dodá chlebu onu potřebnou lásku a péči aby se povedl :-)) a pak vložím do mísy, kterou jsme vymazali olejem. Mísu zakryjeme igelitovým pytlíkem a necháme kynout cca 1 hodinu. Po té v míse párkrát těsto přeložíme a opět necháme hodinku odpočinout. Po uplynutí téhle doby těsto vyklopím z mísy na vál, kde jej zase popřekládám, prohnětu, ze všech strán láskyplně pohladím a stočím do ošatky. Ošatku si vysypávám směsí z hladké mouky a bramborového škrobu. Ošatku rovněž zakryji igelitovým pytlíkem a nechám těsto kynout.
 Jelikož já upřednostňuji lednicové kynutí, tak si rozkvas připravím ráno, večer zadělám, přes noc kyne v lendici a druhý den peču. Pokud budete péct dříve, nechejte těsto v ošatce kynout 2-4 hodiny, opět je důležité řídit se teplotou v místnosti, ve které nám těsto bude kynout.
Pečení:rozpálím torubu na 250°C i s plechem na kterém budeme péct ( pokud máte kámen jste o level výš nežli já :-) tak pečte jak jste zvyklí s kamenem ) dole mám plech s vodou na zapaření trouby. Až voda v troubě bublinkuje, vytáhnu prázdný plech, na něj vyklopím těsto z ošatky, nařežu žiletkou ( ten hodně rozpraskaný chléb na fotce je práce manžela, kdy si jej dokonce nastříhal nůžkami :-) ) a šup s ním do toruby na 15 minut. Po této době vytáhnu plech s vodou, a teplotu stlumím na 190°C a dopékám ještě 35-40 minut. Pak už jen nechám chládnout na mřížce aby se chléb zespodu nezapařil a odháním případné zloděje, kteří rádi odlamují ty vykřupané kousky, které trčí a přímo se nabízí k ulomení :-)

A že nemáte kvásek a bojíte si jej doma vypěstovat? Existuje Kvásková mapa 
, kde určitě najdete ve svém okolí dobrou duši, která se s vámi podělí :-)




 A když ti naši koledníci donesli nemálo vajíček, tak pomazánky kde základ tvoří právě vejce bylo u nás habaděj :-) 

Tak pečení zdar a dobrou chuť.



Danča

2 komentáře:

  1. Ten vypadá moc dobře! Díky za recept. Já už několikrát zkoušela dělat dělat domácí chleba, ale narazila jsem na takový problém. Vždy měl totiž hrozně tvrdou kůrku a špatně se krájel. Dost tedy uvažuji nad tím, že bych si zkusila koupit i nějaký kráječ na chleba. Dívala jsem se, že nejsou až tak drahé a myslím si, že taková věc se v domácnosti neztratí.

    OdpovědětVymazat
  2. Já peču domácí chléb v neděli. Máme tak čerstvé pečivo každý den, i když je zavřený obchod :-) . Když chleba hned nesníme, tak nám vydrží měkký až do úterý. Ukládám ho do dřevěného chlebníku , takže je pěkně schovaný :-) .

    OdpovědětVymazat