úterý 26. března 2019

Chléb s červenou pšenicí


Co je to ta červená pšenice ?
Je to vlastně původní druh obilovin, která neprošla tolika mutacemi jako klasická ,běžná "bílá" pšenice. Její zabarvení spíše až do purpurova je způsobené Antokyanem, který je také v lilku či hroznovém víně. Antokyan je přírodní barvivo a je znám jako antioxidant , s pozitivním vlivem na lidksý organismus. Jeho účinek spočívá v pohlcování volných radikálů a odstraňování škodlivých látek z těla. Tvrdí se, že chrání naše buňky před předčasným stárnutím.

Po uvaření celých zrn lze pšenici využít do salátů, či zapékaných pokrmů. Do salátů ji můžeme použít i naklíčenou. V mleté úpravě se pak používá jako mouka na pečení chleba, výrobu těstovin apod.

Já jsem si pro vás připravila recept na neskutečně dobrý chléb, s vatičkovou střídou, jemnější kůrkou.Už při překládání těsta, mi vzduchové bubliny doslova praskali v rukách.






12 hodin předem si rozkvasíme celkem na 200g rozkvasu 
100g žitné mouky , 100 g vody a lžička mateřského kvásku

po 12ti hodinách :

300g tekutiny - dávám 200g podmáslí a 100g piva nebo vody
500g mouk - 200g mouka z červené pšenice celozrnná mletá, 150g chlebové špaldové mouky, 150g pšeničné chlebové mouky
150-200g nastrouhané studené brambory uvařené ve slupce - tu když zapomenete , nic se neděje, těsto má stejně dobrou konzistenci i bez ní
drcený kmín dle chuti a 10g soli

Vypracujeme hladké, pružné těsto, které ve vymazané míse necháme kynout 90min, během této doby 3x překládame a nakonec vložíme do ošatky.
Dávám na cca 2 hodinky do lednice.
Já tenhle chléb peču v remosce cca 40minut
Pokud budete péct v klasické troubě, tak prvních 15 minut na 250°C s párou,  po té odstraníme plech s vodou a dopékáme 190-200°C dalších 35minut.











 Mějte krásné jarní dny 
Danča

pondělí 4. března 2019

Míša dort

 Já vím, že na tenhle dortík je receptů na internetu snad nejvíc. Je to zřejmě proto, že je tak chutný a neznám nikoho  kdo by řekl   že Míša dort mu nechutná. Je to nejoblíbenější dort mého manžela
 Já mám pro vás recept  který jsem si za ta léta konečně dotáhla do posledního detailu  piškot  krém i poleva
 Takže pokud máte a něj chuť, směle do toho  Je to rychlovka. A když ráno upečete, odpoledne už můžete mlsat u kávy.
 Jako ozvláštnění tohoto dortíku  používám čerstvé jahody

Potřebujeme :
5 vajíček
100g cukru
100g hladké mouky
2 vrchovaté lžíce kakaa
2 lžíce oleje
1 kypřící prášek

Krém :
3 tvarohy ve vaničce 750g
250g másla
Moučkový cukr - ten dávám odhadem tak  jak nám chutná


Celá vejce šleháme s cukrem do pěny  přidáme olej ( já to odhadem liju přímo z láhve, zkrátka dvakrát nakloním). Mouku  kypřící prášek a kakao promícháme v míse a pomalu zašleháme k vejcím. Nalijeme do dortové odklápěcí formy  kterou jsme vymazali a vysypali  Na dno dáme papír  
Pečeme v troubě 180°c cca 20 minut  



Mezitím si vyšleháme krém  Máslo spojíme s cukrem a postupně zašleháme všechny tvarohy  případně dosladíme. 

Upečený a vychladlý korpus vyndáme z formy   odděláme papír a korpus jedenkrát prořízneme. Spodní část piškotu položíme na dno formy. Dáme slabší vrtsvu krému a pokud chceme jahody, je nyní jejich čas. Přiklopíme druhou polovinou korpusu a dáme zpět tu oddělávací část formy  Opět dáme slabá vrstva krému  pokrájené jahody a zbytek krému  Pěkně to v té formě uhladíme a dáme do lednice ztuhnout. 

Poleva : 200g smetany na šlehání 
200g čokolády na vaření ( já používám tu z lidlu, ale pro slavnostní příležitosti sáhnu po 70%) 
Smetanu zahříváme a těsně před bodem varu sejmeme z plotny a do smetany vložíme nalámanou čokoládu. Po chvíli vymícháme do hladké konzistence a nalijeme na dortík  

Teď už jen čekat až vážně ztuhne  to je zřejmě ta nejnáročnější část :) 


Dobrou chuť 
Danča