středa 5. února 2020

Dýňový kváskový chléb




  Na internetu, najdete jistě spoustu receptů, takže nejsem proti, vyzkoušet i jiné. Já jsem si tenhle chléb ale zamilovala právě proto, že dýni, základní surovinu tohoto chleba si ochutím tak, jak chci aby chutnal výsledný chléb. Dýni si totiž do tohoto chleba pečeme v troubě. Mám ráda rozmarýn a tím rozhodně nešetřím. Můžete přidat i pár stroužků česneku a já příště zkusím i sušená rajčata.
  Nicméně je velmi obtížné, upečenou dýni nesníst. Je totiž vážně výborná a vzniká riziko, že do chleba vám nemusí žádná zůstat :) takže doporučuji upéct dýně více. Do chleba, do pusy a možná zbytek do lednice, který můžete použít do dalšího chleba, nebo si můžete vzniklým pyré, chléb natřít.
Dýňový chléb s dýňovým pečeným pyré.
No nezní to lákavě?
Než se pustíme do receptu, chtěla bych upozornit že tomuto chlebu dávám čas. To znamená, že se peče až druhý den, po uhnětení těsta. Určitě by to šlo v tentýž den, co si těsto uděláte, jistě se nic nepokazí. Já to ale dělám takhle proto, že se zvýrazní celková chuť dýně, rozmarýnu a chleba celkově.





Jdeme na to :
12 hodin předem připravíme rozkvas
1 lžička žitného kvásku
150g Žitné celozrnné hrubě mleté mouky
150g vody

Pečená dýně :
Pyré je třeba 160g, já dělám z celé dýně a pak se zbytkem zacházím, jak jsem popsala výše
1 dýně hokaido, středně velká, rozkrojíme a vydlabeme semínka. Dýni nakrájíme na plátky, půlměsíčky a dáme na plech s papírem. Dýni osolíme. Používám solný květ Flor de Sal (Rose) ale obyčejná sůl stačí, zakapat olivovým olejem, cca 2-3 polévkové lžíce. 5 větviček rozmarýnu - lístky stáhnu z pevného stonku a dám na dýni. Vše promícháme a dáme péct 25 -35 minut 180°C, do změknutí
Po upečení necháme schládnout a rozmixujeme
Těsto :
300g celozrnného rozkvasu
300g vody
160g pyré z dýně
450g pšeničné chlebové mouky
60g špaldové chlebové mouky
50g celozrnné pšeničné mouky
15g soli
Lžička drceného kmínu - nemusí být



Zaděláme těsto a v míse, nejlépe s víkem,  nechám kynout cca 2 hodiny v pokojové teplotě. Během této doby 2x přeložím a pak dáme těsto do lednice, nebo na balkon kde je teplota kolem 5°C.
Takhle nechám těsto až do druhého dne.
Následující den, vyndáme těsto s mísou z lednice /balkonu a nechám 2 hodinky v teple, na lince. Po první hodině přeložím, po druhé hodině přeložím a stočím do ošatky. Nechám kynout cca 30 minut

Těsto si můžete rozdělit na dva menší bochníky, nebo upéct jeden pořádný bochník.


Pečení :
15 minut 250°C s párou
Po té vyjmeme plech s vodou a snížíme teplotu
35 minut 200°C

Pekla jsem jej rovněž v remosce, kde má mnohem měkčí kůrku. Ocení děti s rovnátky či starší členové rodiny :)

Můj poznatek v pečení. Já si troubu rozpálím rovnou i s plechem ve kterém mám vodu na zapaření trouby, a zároveň tam mám i plech, na kterém se peče chleba.

Snad vám bude chleba chutnat, stejně jako nám doma. Budu se těšit na vaše poznatky.


















Dobrou chuť
Danča

1 komentář:

  1. Buy Instagram Comments

    Buy Instagram Comments to Build your Business Brand

    Having an Instagram account is your opportunity to propel yourself, your picture and your business. Mass Instagram account is the affirmation of the change of your business. The primary concern you need to click the”Buy” for the record of your choice and see your business ingenuity to stream over the diverse internet organizing channels.


    *Regular online activity profile
    *100% Real & active Manual Work
    *Blazing fast delivery
    *12-24 hour delivery time
    *24 hours customer support
    *Works procedure 100% Right way
    *Affordable Prices
    *100% money back guaranteed

    Please visit our service link: Buy Instagram Commentsv

    OdpovědětVymazat