.

.

neděle 25. října 2015

Jablkový koláč § Apple pie



 Tento koláč dělám již léta, a nejvíc si na něm pochutnává naše Barča. Jeho původní název je "Apple pie" , ale my mu říkáme tak, jak nám zobák narostl , a to česky :-)

 Na fotce je vidět i citronová kůra, tu jsem tam dala prvně, chtěla jsem trochu experimentovat,ale tentokrát se to moc nevyplatilo. Lepší je to bez ní, a nejlepší je ještě vlažný ......





   Potřebujeme :
Těsto - 300g hladká mouka, špetka soli, 2 lžíce cukru, 130g hery , 2 vejce
             z uvedených surovin vypracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly
Náplň: jablka nakrájená na kostky bez jadřinců, cca 5-7 kusů ( záleží jak jsou velká, ale čím víc jich    bude tím lépe :-) )
          do hrnce dáme 100g kostkového másla a rozpustíme, zasypeme 3 lžícemi hladké mouky - nesmí se smažit !! a vlijeme 70ml vody a vsypeme 100g třtinového cukru. Mícháme než se vše pěne nespojí v takovou tekutou kaši. Občas se mi ale i stalo, že to bylo hustější než kdy jindy, možná je to moukou,ale pokud se to stane i vám, nezoufejte, nic se neděje a ničemu to nevadí.

  Na dno koláčové formy dáme první polovinu těsta a vsypeme nakrájená jablíčka. Na jablíčka nelijeme uvařenou směs  a tohle celé přikryjeme druhou polovinou těsta. Těsto propícháme vidličkou aby unikala pára za jablek a potřeme vejcem rozšlehaným s trochou smetany. Pečeme v troubě na 180°C asi 20-35 minut.


      Danča

Žádné komentáře: