.

.

pondělí 1. února 2016

Pradědovo muzeum


Ujeli jsme kolik ? 5 km, a byli jsme tu. V obci Bludov , která je mezi Šumperkem a mým
rodným Postřelmovem. Nedávno zde otevřeli Pradědovo muzeum. Popravdě jsem vůbec nevěděla co mám očekávat. Pár kamarádek s dětmi tu už bylo,a děti se skvěle bavili. Tak za samé jedničky, jsme vzali ty nejmenší dětičky a cíl byl jasný. Už při vstupu cítíte novotu, a zárověň na vás dýchne něco sentimentálního, babičkovského ..... Na recepci se usmívá mladá slečna, která nám , jakožto premiérovým násvštěvníkům podala užitečné informace. Kde je WC, nahoře je herna a také zde máme kuchyň , kde si vezmete kávu,koláč,buchtu, polévku, čaj ..... a platí se ve zlatých. 1 zlatá=10,-
 Na dětské nožky jsou zde nachystané bačkůrky alá crocs i s teplou vložkou, a na větší nožky jsou zde návleky. Mě se líbila šatna, a systém závěsných košů na řetězu. Do koše se vloží bundy,mikiny,čepice,batůžek, plyšový kamarád, kterého tady není třeba :-) .... no paráda, pro naši početnou rodinu jak dělané. Vždycky zabereme polovinu věšáku .....
Tak jdeme. Schody nahoru nás zavedly do velké haly, která je rozdělena dřevěnými chaloupkami. Hokynářstvím, mlýnem, nádražím, restaurací, i chaloupkou s houbami, kde se poučí i dospělí ... velmi často si při sběru hub lámu hlavu která je jedlá a která ne :-)
Nejrpve jsme nevěděli co tady jako máme dělat ? Tak jsme si vše s úžasem prohlíželi, pozorujíce jiné děti, které si to tady náramně užívali. Tak začneme kolejemi , ono se to potom nějak vyvrbí.
Tak začala velká stavba kolejí, najednou se k nám přidali i jiné děti a za chvíli stála velkolepá železnice.
V hokynářství si děti můžou hrát ze starodávnou váhou ?? Proč ne, jen si při vstupu nezapomeňte vzít jednu ze síťových tašek a také proutěný nákupní košíček. Výběr je zde vskutku velký.
V Rubalíkově mlýně, mají vždy mouku na vdolky, na stole konvičku s "mlékem" a z okna je skluzavka na pytle...nebo na děti ? Každopádně se tady dítko promění v mlynáře pomocí zástěry a mlynářské čepice.
V restauraci nás obsluha pohostila kuřetem s hranolky, jako dezert jsem chtěla dort, ale dostalo se mi ... no řekla jsem to i obsluze  ... kančího kopýtka :-) Ale u restaurace je i letní zahrádka s lavičkami, to kdyby bylo náhodou uvnitř plno.
Nádraží Bílý Potok je velmi originální. Nejen že je zde oblek průvodčího včetně čepice, starých štípaček,ale také jsou zde staré kartonové jízdenky ! 
Hanušovice - Olomouc celá jednosměrná 8,-
Každý domeček je dřevěný, uvnitř dobře osvětlený, v každém jsou roztomilé záclonky se závěsy. 
Na druhém konci si můžete zahrát společenskou hru Praděde nezlob se. Jsou zde pravidla, velké plyšové kostky a figurku tvoří každý z nás.  
Když se děti rozkoukali, šly jsme si dát kafe. Ještě než jsme vešli do kuchyně, tak jsme si všimli sklípku, kde byly opravdu starožitné poklady v podobě, lyží, saní, nádobí, i starého vojenského kufru.
Ale ta kuchyně........ nádhera. Na zdi jsou tabule s menu a cenami.
Ceny jsou zde tak akorát. Jak jsem zmínila, platí se zde ve zlatých. 
1 zlatý = 10,- a ty se hází do velkého keramického prasátka.
Dali jsme si kávu, capuccino, koláč = 6 zlatých
Jelikož máme rádi dobrou kávu, máme vždy obavy z toho jaká bude.  Ale tady nebyla vůbec špatná a pochutnali jsme si na ní. Nádobí si můžete odnést i nahoru do herny, jen jej potom nezapomeňte uklidit, a v kuchyni umýt.
Po návratu nahoru, jsme naše dvojčata našli někde v "mezipatře" kde byla spousta polštářů. Na co polštáře? No na bitvu přece.... zrovna tam zahrabávali nějakou maminku :-)

Celkově hodnotím jako velmi příjemné prostředí ve venkovském, starodávném a chalupářském stylu, ten já zbožňuju ♥
Vše je velmi praktické, promyšlené a originální.
Je zde i bezbariérový přístup !
Klid zde ale nehledejte. Děti jsou zde šťastné, a tak se smějí, křepčí, druží se a užívají si !
Tak až pojedete kolem, přijďte si taky užít, stojí to za to !



  



 Tady jsem si ze střešního okna všimla věže kostela sv.Jiřího, kde jsem se ,už to bude za chvíli 12 let, vdávala a také zde máme křtěné děti.






Kuchyně


 Užívejte si prodloužený únor :-)
Danča


Žádné komentáře: