.

.

čtvrtek 7. prosince 2017

Šitý adventní kalendář - návod

  K vánocům patří neodmyslitelně i adventní kalendář. Ten časem získal mnoho podob, vyrábí se z různých materiálů, ať už je to papír, dřevo, plast, textil, tak si svoji oblíbenost najde hlavně u dětí.Těm tahle chytrá věc pomáhá odpočítávat dny ke Štědrému dni, a ještě je každý den čeká malé překvapení nebo sladkost. Já jsem letos do časopisu Rozmarýna připravila návod na šitý adventní kalendář, který pro vás ráda zveřejním i zde.


potřebujeme :
šicí stroj, nůžky, krajku, různě barevné čtverečky o velikosti 8x8cm, 4 pásy jendobarevné látky 8x42cm (tvoří vnitřní stranu kapsy) panel látky na přední i zadní stranu rozměr 42x47cm , ronopast 47x42cm, kousek bílé látky podlepenou vlizelínem, gelové pero na textil, lepidlo na textil, špagátek, ramínko nebo kulatina průměr 1cm​ o délce 42cm, knoflíky, výsek z filce či jiné dekorace jako jsou vločky,srdíčka,hvězdičky apod
  nejprve k sobě sešijeme 6 barevných čtverců 8x8cm. Takto si uděláme 4 pásy, rozžehlíme švy a každý z nich přiložíme rubovou stranou na pás jednobarevné látky 42x8cm a sešijeme téměř po celém obvodu. Necháme místo na převrácení, vypneme pěkně rožky. Takto sešijeme i zbylé tři patchworkové pásy a vyžehlíme. Můžeme si na pásy našít krajku, mašle, knoflíčky apod.

 Vezmeme panel látky 42x47cm, který bude tvořit přední stranu kalendáře a podžehlíme jendostranně lepícím ronopastem. Můžeme si takto podlepený panel také prošít rozdělením na látky na čtverce.


  ušité pásy/kapsy našpendlíme na podlepený panel látky a přišijeme pouze boční a spodní stranu. Tímto se nám také sešije volné místo, které jsme měli na obracení. Pokud máme přišité všechny 4 pásy, tak každý z nich nyní jednotlivě prošijeme ve švech každého čtverečku, čímž se nám utvoří malé kapsičky.


připravíme si tzv. šikmý proužek. Ustřihneme si dlouhý pás látky o šíři 4 cm. Pokud je látka krátká, sešijeme si dva takovéto proužky látky k sobě. Tento dlouhý pás látky bude sloužit k celému olemování kalendáře. Můžeme si pomoci také zakoupením zakladače na šikmé proužky, nebo můžeme zakoupit v galanterii již přímo hotový šikmý proužek ve vhodné barvě.

 Přiložíme druhý panel látky 42x47cm který je na zadní stranu kalendáře. Dbáme na to, že když používáme lemovací šikmý proužek, tak se hotový výrobek již nepřevrací, ale šije se po lícové straně, což znamená, že máme vše pěkné směrem ven. Máme přední díl s ronopastem zároveň se zadním dílem a na zadní díl položíme hned od kraje šikmý proužek. Na začátku necháme kousek volný a šijeme téměř ke konci strany, kde nit odstřihneme, šikmý proužek podhrneme a šijeme od samého začátku opět až téměř do konce- opakujeme. Na konci šikmý proužek spojíme a zapošijeme. Otočíme kalendář na záda, šikmý proužek podhrneme dovnitř a přišijeme z lícové strany kalendáře. Takto máme vše pěkne začištěné a olemované.


  Ze zbytku šikmého proužku si ušijeme očka na knoflík, které nám zárověň budou držet i kulatinu či ramínko a to tak, že jej přehyby spojíme k sobě a prošijeme. Poutka našijeme ze zadní strany kalendáře a na přední stranu přišijeme knoflíky, na které poutka zaháčíme.




 podlepenou bílou látku vlizelínem na stříháme na proužky o šíři 3cm a dále pak na menší čtverečky i obdélníky. Na tyto gelovým fixem na textil uděláme ozdobné "prošití" a napíšeme číslice 1-24. Tyto následně pomocí lepidla na textil lepíme střídavě do okýnek.​





 Hotový kalendář připneme pomocí knoflíků ke kulatině/ramínku a zavěsíme . Nezapomene okýnka naplnit sladkostmi či malým překvapením.





 Danča

Žádné komentáře: