.

.

úterý 26. března 2019

Chléb s červenou pšenicí


Co je to ta červená pšenice ?
Je to vlastně původní druh obilovin, která neprošla tolika mutacemi jako klasická ,běžná "bílá" pšenice. Její zabarvení spíše až do purpurova je způsobené Antokyanem, který je také v lilku či hroznovém víně. Antokyan je přírodní barvivo a je znám jako antioxidant , s pozitivním vlivem na lidksý organismus. Jeho účinek spočívá v pohlcování volných radikálů a odstraňování škodlivých látek z těla. Tvrdí se, že chrání naše buňky před předčasným stárnutím.

Po uvaření celých zrn lze pšenici využít do salátů, či zapékaných pokrmů. Do salátů ji můžeme použít i naklíčenou. V mleté úpravě se pak používá jako mouka na pečení chleba, výrobu těstovin apod.

Já jsem si pro vás připravila recept na neskutečně dobrý chléb, s vatičkovou střídou, jemnější kůrkou.Už při překládání těsta, mi vzduchové bubliny doslova praskali v rukách.






12 hodin předem si rozkvasíme celkem na 200g rozkvasu 
100g žitné mouky , 100 g vody a lžička mateřského kvásku

po 12ti hodinách :

300g tekutiny - dávám 200g podmáslí a 100g piva nebo vody
500g mouk - 200g mouka z červené pšenice celozrnná mletá, 150g chlebové špaldové mouky, 150g pšeničné chlebové mouky
150-200g nastrouhané studené brambory uvařené ve slupce - tu když zapomenete , nic se neděje, těsto má stejně dobrou konzistenci i bez ní
drcený kmín dle chuti a 10g soli

Vypracujeme hladké, pružné těsto, které ve vymazané míse necháme kynout 90min, během této doby 3x překládame a nakonec vložíme do ošatky.
Dávám na cca 2 hodinky do lednice.
Já tenhle chléb peču v remosce cca 40minut
Pokud budete péct v klasické troubě, tak prvních 15 minut na 250°C s párou,  po té odstraníme plech s vodou a dopékáme 190-200°C dalších 35minut.











 Mějte krásné jarní dny 
Danča

Žádné komentáře: