.

.

středa 6. května 2015

Sluníček je plná louka - pampeliškový med / sirup







Tak se ty moje děti rozběhli po dědové zahradě a než jsem se nadála ,měli košík plný.Sladká odměna je neminula a v zimě do čajíčku ,nebo na palačinku ...... výborná a zdravá záležitost.


 Receptů je mnoho a tak jsem si trochu zaexperimentovala. V podstatě je hlavní ten základ, kde nemusíte ani nic dalšího přidávat pokud nechcete.


 Základem je 400ks hlaviček pampelišky. Dáme do hrnce a zalijeme 1500ml vody a vaříme cca 10minut.
Obměna :
a) přidám k tomuto 1 nakrájený na kolečka citron a nakrájený zázvor, stačí hrst
b) přidám k tomuto nakrájený 1 pomeranč a 2 ks badyánu

Necháme do druhého dne naležet. Scedíme přes plátno do hrnce, vsypeme 1500g cukru a přivedeme k varu. Vaříme 30minut, až nám pěkně vzkypí v hrnci jak mléko. Nesmí se připálit.
Necháme chvílí schládnout, plníme sklenice a víčkem obracíme dolů.Druhý den uskladníme do chladu .

       Zimy jsou dlouhé a tyhle jarní dobroty jako když najdeme :-)                       Truhlice
Okomentovat