.

.

středa 5. února 2020

Dýňový kváskový chléb




  Na internetu, najdete jistě spoustu receptů, takže nejsem proti, vyzkoušet i jiné. Já jsem si tenhle chléb ale zamilovala právě proto, že dýni, základní surovinu tohoto chleba si ochutím tak, jak chci aby chutnal výsledný chléb. Dýni si totiž do tohoto chleba pečeme v troubě. Mám ráda rozmarýn a tím rozhodně nešetřím. Můžete přidat i pár stroužků česneku a já příště zkusím i sušená rajčata.
  Nicméně je velmi obtížné, upečenou dýni nesníst. Je totiž vážně výborná a vzniká riziko, že do chleba vám nemusí žádná zůstat :) takže doporučuji upéct dýně více. Do chleba, do pusy a možná zbytek do lednice, který můžete použít do dalšího chleba, nebo si můžete vzniklým pyré, chléb natřít.
Dýňový chléb s dýňovým pečeným pyré.
No nezní to lákavě?
Než se pustíme do receptu, chtěla bych upozornit že tomuto chlebu dávám čas. To znamená, že se peče až druhý den, po uhnětení těsta. Určitě by to šlo v tentýž den, co si těsto uděláte, jistě se nic nepokazí. Já to ale dělám takhle proto, že se zvýrazní celková chuť dýně, rozmarýnu a chleba celkově.





Jdeme na to :
12 hodin předem připravíme rozkvas
1 lžička žitného kvásku
150g Žitné celozrnné hrubě mleté mouky
150g vody

Pečená dýně :
Pyré je třeba 160g, já dělám z celé dýně a pak se zbytkem zacházím, jak jsem popsala výše
1 dýně hokaido, středně velká, rozkrojíme a vydlabeme semínka. Dýni nakrájíme na plátky, půlměsíčky a dáme na plech s papírem. Dýni osolíme. Používám solný květ Flor de Sal (Rose) ale obyčejná sůl stačí, zakapat olivovým olejem, cca 2-3 polévkové lžíce. 5 větviček rozmarýnu - lístky stáhnu z pevného stonku a dám na dýni. Vše promícháme a dáme péct 25 -35 minut 180°C, do změknutí
Po upečení necháme schládnout a rozmixujeme
Těsto :
300g celozrnného rozkvasu
300g vody
160g pyré z dýně
450g pšeničné chlebové mouky
60g špaldové chlebové mouky
50g celozrnné pšeničné mouky
15g soli
Lžička drceného kmínu - nemusí být



Zaděláme těsto a v míse, nejlépe s víkem,  nechám kynout cca 2 hodiny v pokojové teplotě. Během této doby 2x přeložím a pak dáme těsto do lednice, nebo na balkon kde je teplota kolem 5°C.
Takhle nechám těsto až do druhého dne.
Následující den, vyndáme těsto s mísou z lednice /balkonu a nechám 2 hodinky v teple, na lince. Po první hodině přeložím, po druhé hodině přeložím a stočím do ošatky. Nechám kynout cca 30 minut

Těsto si můžete rozdělit na dva menší bochníky, nebo upéct jeden pořádný bochník.


Pečení :
15 minut 250°C s párou
Po té vyjmeme plech s vodou a snížíme teplotu
35 minut 200°C

Pekla jsem jej rovněž v remosce, kde má mnohem měkčí kůrku. Ocení děti s rovnátky či starší členové rodiny :)

Můj poznatek v pečení. Já si troubu rozpálím rovnou i s plechem ve kterém mám vodu na zapaření trouby, a zároveň tam mám i plech, na kterém se peče chleba.

Snad vám bude chleba chutnat, stejně jako nám doma. Budu se těšit na vaše poznatky.


















Dobrou chuť
Danča

neděle 5. ledna 2020

Řepánky









 
Tohle pečivo mne dlouho lákalo , jen ta řepa z polí mizela rychleji , než jsem si toho vůbec všimla :-) Ani tyhle Řepánky nebyli bez úhony. Před vánocemi, jsem jela na vánoční trhy do Šternberka, a na poli se tyčila hromada řepy, a tak cestou zpátky ,jsem si šla dva kousky vzít. To jsem však netušila, že to pole bude kolem tak promáčené, takže co krok, to jsem zapadala do bláta... ale co , 2 kousky řepy jsem měla a to je hlavní.
  Receptů je spousta, já jsem je všechny pečlivě studovala, dokonce i na slovenských portálech a tak nějak jsem z těch všech informací , vykouzlila tyhle ,naše, krásné zlatavé bochánky - Řepánky.

Těsto zadělávám v domácí pekárně nebo v robotu , můžete i ručně, alespoň si protáhnete trochu svaly :-)

 Těsto :
250ml mléka
50 g másla - tady jsem dala 30g másla a 20g hery
70 g cukru - já dávám vždycky méně než je v daném receptu,ale tady je to akorát
1 vejce
400g polohrubé moky
100g hladké mouky
půl kostky kvasnic
Těsto nechám vykynout , po té rozválím plát silný cca 5mm a vykrajuji dle hrnku průměr cca 8cm kolečka. Doprostřed kladu náplň a malé bochánky složím vždy protilehlou stranou k sobě a pěkně spojím, zaštípnu, aby nám vznikla pěkná kulička/ bochánek.

Náplň :

cukrová třtina-řepa asi 500g
250g mletého máku
250 ml mléka
1 lžička badyán mletý,
 trochu pepře

Řepu nastrouhat na jemno ( já jsem strouhala na hrubo ,a pak jsem ještě tyčovým mixérem trochu podrtila, přišlo mi to skutečně moc hrubé, a myslím si , že by s tím měli problém především děti, a konzistečně by mi to asi také vadilo, takže určitě na jemno )
Do většího rendlíku jsem dala rozpustit trochu másla a na něm jsem řepu nechala povolit přidala lžičku badyánu, až se rozvoněl, zalila jsem 150- 200ml vody a dusila do měkka.Vodu si tam přidávejte dle možností a toho , jak chcete mít řepu měkkou. Po té přidáme mléko a nasypeme mletý mák.Pokud se nám zdá náplň řídká, zahustíme strouhankou.
Na plechu nechávám ještě 20minut kynout.








 Náplně má být více než těsta, takže s ní skutečně nešetřete. V jiných receptech se uvádí, že se nepotírají vajíčkem. Já bych tuhle činnost určitě nevynechávala, protože potom by Řepánky nebyli tak krásně lesklé. Já jsem je po upečení ještě potřela máslem.

 Určitě to vyzkoušejte. Je to příjemná změna od klasické makové náplně, obzvlášť, když se nepřidává cukr .






 Dobrou chuť
Danča 

úterý 26. března 2019

Chléb s červenou pšenicí


Co je to ta červená pšenice ?
Je to vlastně původní druh obilovin, která neprošla tolika mutacemi jako klasická ,běžná "bílá" pšenice. Její zabarvení spíše až do purpurova je způsobené Antokyanem, který je také v lilku či hroznovém víně. Antokyan je přírodní barvivo a je znám jako antioxidant , s pozitivním vlivem na lidksý organismus. Jeho účinek spočívá v pohlcování volných radikálů a odstraňování škodlivých látek z těla. Tvrdí se, že chrání naše buňky před předčasným stárnutím.

Po uvaření celých zrn lze pšenici využít do salátů, či zapékaných pokrmů. Do salátů ji můžeme použít i naklíčenou. V mleté úpravě se pak používá jako mouka na pečení chleba, výrobu těstovin apod.

Já jsem si pro vás připravila recept na neskutečně dobrý chléb, s vatičkovou střídou, jemnější kůrkou.Už při překládání těsta, mi vzduchové bubliny doslova praskali v rukách.






12 hodin předem si rozkvasíme celkem na 200g rozkvasu 
100g žitné mouky , 100 g vody a lžička mateřského kvásku

po 12ti hodinách :

300g tekutiny - dávám 200g podmáslí a 100g piva nebo vody
500g mouk - 200g mouka z červené pšenice celozrnná mletá, 150g chlebové špaldové mouky, 150g pšeničné chlebové mouky
150-200g nastrouhané studené brambory uvařené ve slupce - tu když zapomenete , nic se neděje, těsto má stejně dobrou konzistenci i bez ní
drcený kmín dle chuti a 10g soli

Vypracujeme hladké, pružné těsto, které ve vymazané míse necháme kynout 90min, během této doby 3x překládame a nakonec vložíme do ošatky.
Dávám na cca 2 hodinky do lednice.
Já tenhle chléb peču v remosce cca 40minut
Pokud budete péct v klasické troubě, tak prvních 15 minut na 250°C s párou,  po té odstraníme plech s vodou a dopékáme 190-200°C dalších 35minut.











 Mějte krásné jarní dny 
Danča

pondělí 4. března 2019

Míša dort

 Já vím, že na tenhle dortík je receptů na internetu snad nejvíc. Je to zřejmě proto, že je tak chutný a neznám nikoho  kdo by řekl   že Míša dort mu nechutná. Je to nejoblíbenější dort mého manžela
 Já mám pro vás recept  který jsem si za ta léta konečně dotáhla do posledního detailu  piškot  krém i poleva
 Takže pokud máte a něj chuť, směle do toho  Je to rychlovka. A když ráno upečete, odpoledne už můžete mlsat u kávy.
 Jako ozvláštnění tohoto dortíku  používám čerstvé jahody

Potřebujeme :
5 vajíček
100g cukru
100g hladké mouky
2 vrchovaté lžíce kakaa
2 lžíce oleje
1 kypřící prášek

Krém :
3 tvarohy ve vaničce 750g
250g másla
Moučkový cukr - ten dávám odhadem tak  jak nám chutná


Celá vejce šleháme s cukrem do pěny  přidáme olej ( já to odhadem liju přímo z láhve, zkrátka dvakrát nakloním). Mouku  kypřící prášek a kakao promícháme v míse a pomalu zašleháme k vejcím. Nalijeme do dortové odklápěcí formy  kterou jsme vymazali a vysypali  Na dno dáme papír  
Pečeme v troubě 180°c cca 20 minut  



Mezitím si vyšleháme krém  Máslo spojíme s cukrem a postupně zašleháme všechny tvarohy  případně dosladíme. 

Upečený a vychladlý korpus vyndáme z formy   odděláme papír a korpus jedenkrát prořízneme. Spodní část piškotu položíme na dno formy. Dáme slabší vrtsvu krému a pokud chceme jahody, je nyní jejich čas. Přiklopíme druhou polovinou korpusu a dáme zpět tu oddělávací část formy  Opět dáme slabá vrstva krému  pokrájené jahody a zbytek krému  Pěkně to v té formě uhladíme a dáme do lednice ztuhnout. 

Poleva : 200g smetany na šlehání 
200g čokolády na vaření ( já používám tu z lidlu, ale pro slavnostní příležitosti sáhnu po 70%) 
Smetanu zahříváme a těsně před bodem varu sejmeme z plotny a do smetany vložíme nalámanou čokoládu. Po chvíli vymícháme do hladké konzistence a nalijeme na dortík  

Teď už jen čekat až vážně ztuhne  to je zřejmě ta nejnáročnější část :) 


Dobrou chuť 
Danča 

úterý 16. října 2018

Podmáslový kváskový chléb - recept



 Kdo sleduje můj instagram tak ví, že mezi moje další vášně kromě šití  háčkování, tvoření  patří také pečení chleba  Chleba kváskového, abych byla přesná. Peču už více jak 5 let. Kvásek je vlastní  který jsem si sama vypěstovala a rozdala jsem z něj už více než deseti pekařům, kteří mne oslovili přes kváskovou mapu  Mimo jiné  o kváskové mapě  se údajně psalo i New York Times (-:
  Dnes mám pro vás recept na náš další oblíbený chléb s podmáslím.



Rozkvas 12 hod předem :
150g žitné mouky 150g vody a lžička aktivního kvasku

Druhý den :
250ml podmáslí
200ml vody
300g kvásku - nezapomeňte odebrat onu lžičku na příště :-)
600 g mouky  v poměru : 400g chlebové pšeničné, 100g žitné celozrnné , 100g špaldové T1050 , ale můžete si i upravit jinou moukou
3 žičky soli
2 lžičky kmínu

uhníst těsto, nechat 2 hodiny kynout v olejem vymazané míse a překládat po 30 minutách. Stočit do ošatky, kynout nechávám 30min.

 Peču v troubě vyhřáté na 250°C dole s plechem a vodou po dobu 15 minut. Po té teplotu stáhnu na 190°C a peču 30-40 minut

Pečení v remosce : v ošatce dám chléb kynout na 2 hodinky do lednice, po té jej dám do studené remosky a zapnu. Pečení si zde raději hlídejte, chléb  je velký a i když má remoska stabilních 180°C, tak každá peče jinak vzhledem ke svému stáří apod. Mám na mysli retro remosku se skleněným koukátkem ve víku. Zkoušela jsem pěct i v celokovovém víku a chléb se docela spaluje, takže to už zkoušet nemusíte, udělala jsem to za vás :-)





 Chléb je velký něco kolem 1300g, pro naši velkou rodinu akorát, ale můžete si těsto i rozdělit na dva bochníky a jeden upéct až třeba druhý den 

 




 Kváskovému pečení zdar 
Danča

pátek 31. srpna 2018

Toustový chléb

Nedávno jsem na svém instagramu dávala příspěvek  jak peču toustový chléb. Je to chuťově uspokojivá záležitost, když zrovna není čas péct chleba, nebo není připravený rozkvas apod. Také se mě někdo ptal  co je to omládek? Je to také preferment. Je to vlastně podíl vody a mouky s přidáním méně droždí než je v receptu. Po vykynutí a zadělání finálního těsta je výrobek více načechraný a není v něm tolik cítit ta drožďová chuť.
Tohle množství mi stačí na dvě formy (ikea) myslím že nemá víc jak 20cm.

Preferment - omládek
150g hladké mouky
150g mléka
10g droždí, lžička cukru
Udělat kašičku a nechat hodinku stát

Já těsto zadělávám v domácí pekárně, takže vycházím z postupu nejdřív tekuté suroviny pak sypké. Pokud zaděláváte v robotu či ručně, dělejte jak jste zvyklí.

Ke kaši přidat :
500g hladké mouky
300g vody
50 rozpuštěného másla
Lžička soli
15g droždí
Vypracovat hladké, sametové těsto, nechat hodinu kynout.
Po hodině rozdělit na dvě poloviny (pokud máte tak malou formu jak já) a vyválet silnější obdélník, který zarolujeme. Já to dělám tak, že nejprve přehnu kratší strany dovnitř a pak zavinu delší jak roládu. Takhle vložím do vymazaných forem a nechám další hodinu kynout.
Pečení : trouba 220°C, na vykynuté těsto nastříkám rozprašovačem vodu a dám do trouby na 15min. Po té stáhnu teplotu a dopékám 200°C dalších 15-20minut. Ke konci znovu pokropim vodou.
Vychladit nechávejte vyklopené z forem, aby se těsto nezapařilo.





Tak ať se vám daří 
Danča 

čtvrtek 2. srpna 2018

Háčkovaný kulaťák - návod

  V červencovém vydání časopisu Rozmarýna, který je mým top časopisem ( ne že bych mu nadržovala, když do něj přispívám), jsem připravila návod na tenhle nádherný polštář. Je to spíše retro záležitost, ale jako designový prvek se hodí do každého stylu bydlení. Stačí jen zvolit ty správné barvy, aby to ve výsledku ladilo s interiérem.




 Tak jdeme na to.
Přízi volím  bavlněnou, jelikož má lepší vlastnosti než akryl, který může časem způsobit žmolky, nebo se tzv. vytahá. Můžete zkusit ale i bambusovou přízi .
Polštář se háčkuje v jednom kroku, takže pevná část i volánky najednou
Zkratky :
Po - pevné oko
Řo - řetízkové oko
Dlsl - dlouhý sloupek
Pdsl - polodlouhý sloupek
Krsl - krátký sloupek
Postup :
1.řada : 7 Řo spojíme do kruhu, Po
2.řada : do kroužku uháčkujeme 2 Řo a 15 Dlsl
3.řada :každý Dlsl zdvojíme, 32 Dlsl



4.řada : začneme tvořit volánky. Každý sloupek pícháme za přední očko z předchozí řady viz foto, uháčkujeme 1 Řo, 1 Krsl, 1 Pdsl, 5 Dlsl do jednoho oka, 1 Pdsl, 1 Krsl
" 1 Krsl, 1 Pdsl, 5dlsl do jednoho oka, 1 Pdsl, 1 Krsl "
Postup mezi dvěma " opakujeme do konce řady  celkem máme 6 volánků.
5.řada : 2 Řo a háčkujeme dlouhé sloupky za zadní oko z předchozí řady ( viz foto) tak, že každý druhý sloupek zdvojíme dle schématu 1,2,1,2,1,2....dlsl





6.řada : tvoříme opět volánky, celkem 9 volánků
7.řada :2 Řo a každý druhý dlouhý sloupek zdvojíme  1,2,1,2,1,2,1....
8.řada :celkem 14 volánků


9.řada :2 Řo  a dlouhé sloupky 1,2,1,2,1,2,1...
10.řada :20 volánků
11.řada 2 Řo a háčkujeme Dlsl 1,2,1,2,1,2,1,...
12.řada : 30 volánků
13.řada : Dlsl 1,2,1,2,1,2,1.....
Dále postupujeme obdobně jako v předchozích řadách  do požadované velikosti.
Zadní díl :
Můžeme si jej ušít z plátna  nebo uháčkovat z dlouhých sloupků 
1.řada : 6 Řo do kruhu a spojíme Po
2.řada : 2 Řo  15 Dlsl, Po
3.řada : každý sloupek zdvojíme (32 Dlsl )
4.řada : 2 Řo  přidáváme 1,2,1,2,1...
5.řada : 2 Řo, přidáváme 1,1,2,1,1,2,1,1,2,1,1..
6.řada : 2 Řo, přidáváme 1,1,1,2,1,1,1,2,1,1,1..
Takto pokračujeme do velikosti jako je přední díl 
Závěr :
Oba díly k sobě sháčkujeme krátkým sloupkem a necháme prostorná vsunutí výplně. Zde obháčkujeme Krsl a tvoříme očka na knoflíky z Řo tak, aby byla velká dle velikosti knoflíků, které přišijeme 






  Snad se vám bude návod líbit a i když je léto k lenošení a odpočinku, tak třeba na zahradě, při slunění si najdete chvilku a pustíte se do práce ... Nebo relaxu?

                                   Danča